Vier grote bedrijven hebben opnieuw een stap gezet bij het verduurzamen van hun stroomgebruik. AkzoNobel, DSM, Google en Philips maakten dinsdag bekend alle elektriciteit van Windpark Bouwdokken af te zullen nemen. Dit park wordt gebouwd op werkeiland Neeltje Jans en moet in het eerste kwartaal van 2018 operationeel worden.
De stap volgt op de aankondiging van afgelopen oktober van hetzelfde consortium voor de afname van stroom uit Windpark Krammer, eveneens in Zeeland. Het park in Bouwdokken kan ongeveer 129 Gwh stroom per jaar opwekken en dat in Krammer 350Gwh. Samen zouden de parken de jaarlijkse stroomvoorziening van zo’n 140 duizend huishoudens kunnen dekken.
Grote bedrijven doen direct zaken met parken windenergie
De opzet waarbij grote energieverbruikers in het bedrijfsleven direct stroom afnemen van Windparken betekent dat tussenpartijen zoals energieleveranciers – denk aan Eneco, Nuon en Essent- uit de keten worden genomen.
“Energiekosten zijn voor onze een ongelofelijk belangrijke kostenpost”, zegt directeur Energie van verf- en chemieconcern AkzoNobel Marcel Galjee in een toelichting tegenover Business Insider. “Onze duurzame ambities gaan daarom hand in hand met de zoektocht naar grotere efficiëntie, waarbij het wegnemen van schakels in de keten een rol speelt.”
Voor windenergie betalen bedrijven nog wel een premie ten opzichte van grijze stroom uit kolen en gas, erkent Galjee: “Er spelen verschillende factoren een rol, maar voor ons is duurzame energie een belangrijke pijler in een gediversifieerde portfolio, waarbij je niet te afhankelijk wilt zijn van één bron”.
Aandeel duurzame energie
AkzoNobel is met fabrieken in onder meer Rotterdam en Delfzijl (chemie) en Sassenheim (Sikkens) één van de grote industriële spelers in Nederland. Wat het aandeel van duurzame energie is bij de Nederlandse stroomafname van AkzoNobel, wil Galjee niet zeggen. "We geven alleen cijfers op concernniveau. Jaarlijks geeft AkzoNobel zo'n 700 miljoen euro uit aan energie. Gelet op de faciliteiten die we hier hebben, heeft Nederland daarin in belangrijk aandeel."
In totaal haalt AkzoNobel al zo'n 40 procent van zijn energievoorziening uit duurzame bronnen. "In 2020 moet dat 45 procent zijn. Daarmee zijn we bijvoorbeeld een stuk verder dan de doelstelling van de Nederlandse overheid in 2020. Die ligt op 14 procent hernieuwbare energie."